top of page
Yazarın fotoğrafıGörüntü Dergi

RÖPORTAJ: FİLMEKİMİ'NİN ARDINDAN

Bu sene 21. kez düzenlenen Filmekimi de tıpkı öncekiler gibi büyük rağbet gördü. Görüntü Dergi yazarları ve BÜ(S)K üyeleri olarak biz de festivali sıkı takipteydik. Hazırladığımız Filmekimi dosyasında, Filmekimi adına Kerem Ayan’la yaptığımız röportaj ve festivalden bazı filmler hakkında yazarlarımızın yazıları yer alıyor. Keyifli okumalar!


Fotoğraf: Hasan Özdağ


Filmekimi 2002’den bu yana birçok sinemaseverin merakla beklediği bir festival. Biraz tarihçesinden bahsedebilir misiniz?


İstanbul Kültür Sanat Vakfı, 30. kuruluş yıl dönümünü kutladığı 2002 yılında, etkinliklerini tüm yıla yayma kararı aldı ve bu yeniliğin ilk adımı olarak “Filmekimi–İKSV Sonbahar Film Haftası” etkinliğini hayata geçirdi. Filmekimi, sinema açısından sakin geçen yazın ardından ekim ayında başlayan yeni sinema sezonunu kutlamak ve nisan ayında yapılan İstanbul Film Festivali sonrasında, bu festival programına dahil olmamış, henüz dünya prömiyerini yapmış filmleri sıcağı sıcağına sunmak amacıyla düzenleniyor.

2020'de pandemi nedeniyle yapılamayan Filmekimi, 2022 yılında 21. kez yapıldı. 2002 yılında İstanbul’da tek bir salonda, 20 filmlik bir programdan ibaret olan Filmekimi, geniş bir izleyici kitlesine sahip, bünyesinde Türkiye prömiyerleri yapılan, basın ve sinema basınının özellikle ilgi gösterdiği, Türkiye’nin kayda değer sinema etkinliklerinden biri haline geldi. 2022'de toplam yaklaşık 60.000 kişilik büyük bir kitleye hitap eden Filmekimi, düzenlendiği ilk yıldan itibaren sinemaseverler tarafından büyük coşkuyla karşılanıyor.

Filmekimi kapsamında açılış-kapanış veya ödül töreni yapılmıyor, yarışma yapılmıyor, yurtdışından konuk gelmiyor; böylece Filmekimi daha kompakt, izleyicinin daha çok kendini verebileceği bir etkinlik haline geliyor.


Sanırım bir festivalde en çok merak ettiğimiz şey film seçkisi. Hazırlık aşaması nasıl oluyor, filmleri neye göre belirliyorsunuz?


Cannes Film Festivali'nin başlangıcıyla yeni sinema sezonu başlıyor denebilir. Biz de Filmekimi seçkisini Cannes başlamadan, nisan ayında İstanbul Film Festivali biter bitmez oluşturmaya başlıyoruz. Bu yılki seçkide olduğu gibi yaz boyu yapılan büyük festivallerin en iyilerini, öne çıkan veya ödüllü yapımlarını programa eklemeye çalışıyoruz. Bazen İstanbul Film Festivali'nde programa alamadığımız filmler de onaylandıklarında ekleniyor. Bu yıl örneğin Sundance, Cannes ve eylülde sonuçlanan Venedik, Toronto film festivallerinden filmler aldık. Hazırlık süreci, sürekli film izleyerek geçiyor. Programdaki filmlerin çoğu ödüllü ya da izleyicinin halihazırda son filmini merak ettiği usta yönetmenlerden. Dağıtımcılarımızın da önerileriyle program şekilleniyor.


Fotoğraf: Hasan Özdağ


Festival seyircilerinden aldığınız tepkiler nasıl oluyor, ne gibi geri dönüşlerde bulunuyorlar?


İstanbul Film Festivali sinema profesyonellerine de alan açarken Filmekimi tamamen izleyiciye odaklanıyor. Cannes ağırlıklı bir program olduğundan bu festival filmlerini açıkladığı anda izleyicimiz Filmekimi'nde görmek istediği filmleri konuşmaya başlıyor. Aynı şekilde Türkiye'deki film dağıtımcıları da Cannes programındaki filmleri i gündemlerine alıyor. Bu yıl program açıklandıktan sonra son anda eklediğimiz “Fabelmanlar” ve “Kemikler ve Her Şey” ile sanırım izleyicinin de taleplerine yanıt vermiş olduk. Her şey gibi festival masraflarının da arttığı bu günlerde gündüz seanslarının 50 TL'de kalmasıyla ve öğrenciler için 10 TL'lik Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamasıyla da izleyicilerimizin kalbini kazandığımızı umuyoruz.


Senenin sonunda BÜ(S)K olarak bir film festivali yapmayı çok istiyoruz. Film festivali yapmak için gereken temel şeyler ve önerileriniz neler?

İstemek yolun yarısı, gerekli bütçeyi de bulduğunuzda şartlara göre iyi organize olup sorunsuz işleyen bir festival kotarabilirsiniz. Organizasyonda yer alacak kişilerin festivallerde staj yapıp pratiklik kazanması işleri kolaylaştıracaktır.


Fotoğraf: Hasan Özdağ


Bu sene sanıyoruz festival İstanbul dışında yapılamadı, önümüzdeki senelerde de mi bu şekilde olacak?

Bu sene bütçesel sebeplerden aksattık maalesef, önümüzdeki senelerde ekonomik şartlar elverirse her iki şehre de gitmeyi arzu ediyoruz.


Sizce geçtiğimiz Filmekimi’nin en iyi 3 filmi nedir?

Üç film çok az, sıralama olmaksızın beş film adı vereyim:

The Banshees of Inisherin / Martin McDonagh

Hayvanlar / As Bestas / Rodrigo Sorogoyen

İlgi Manyağı / Syk Pike / Kristoffer Borgli

Kestik! / Coupez! / Michel Hazanavicius

Pacifiction / Albert Serra


Kerem Ayan’a bu röportaj için çok teşekkür ederiz. Bir sonraki festivalde görüşmek dileğiyle.



83 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page